fbpx
Google anmeldelser 4,7
4.7/5
Maul biler logo

Book tid til hjulskifte

Hvornår  skal man skifte dæk? Ifølge loven skal der være minimum 1,6 mm mønsterdybde på dine sommer- eller vinterdæk

Det er dog en god idé at skifte før det, da dækkenes ydeevne formindskes, jo mindre mønsterdybden bliver. Dækmønstret og dets slidbane fortæller dig altså, hvornår du skal have lavet et dækskifte. 

Når du tjekker om du trænger til dækskifte, er det vigtigt, at du tjekker alle dine dæk – ikke bare det ene. Alt efter dit kørselsmønster og trækket på bilen, kan slid på dine dæk variere en smule fra dæk til dæk.

Din pris: 399 ,-

Book tid til hjulskift
Familiebil leasing

Vedligeholdelse af dine dæk

For at få det bedste og mest optimale ud af dit dæk er det vigtig, at der jævnligt bliver tjekket dæktryk. En anden essentiel ting er, at bilen sporer som den skal. Derfor anbefales det at få tjekket bilens sporing gerne en gang hver andet år. Hvis disse ting ikke er i orden, kan dækket blive overbelastet og slides forkert. 

Du skal huske på, at den eneste kontakt der er mellem bil og asfalt er dine dæk. Gå derfor aldrig på kompromis med valget af dæk. Der findes rigtig mange dækmærker, og det er ikke alle der er lige gode. Kvalitetsdæk er din sikkerhed for at komme godt igennem trafikken. 

Lovkravet til dæk siger 1,6mm mønsterdybde, men allerede ved 3-4mm mønsterdybde vil dækket være slidt så meget at egenskaberne bliver svækket. Det vil komme til syne i meget kraftigt regnvejr, hvor chancen for aquaplaning vil være betydeligt større end ved et forholdsvis nyt dæk. Vi anbefaler derfor udskiftning af dæk når mønsterdybden rammer 3-4 mm. 

Familiebil leasing

Bliv klogere på dine sommerdæk

Kunsten i at vælge det rigtige sommerdæk for dig, kan være svært. I denne guide vil vi forsøge, at guide dig til det rigtig valg. Vi anbefaler dog altid at tage kontakt til os på 87 93 24 66 – så vi i fællesskab finder det helt rigtige dæk.  

Der findes ikke et dæk der kan alt til perfektion, derfor vil man altid skulle gå på kompromis med nogle egenskaber, når man vælger et dæk. Ikke at dækket mister egenskaberne, men i de forskellige dæktyper vil der være forskel på, hvad der performer bedst.

Fx greb i vådt og tørt føre, slid, støj, bremseevne og håndtering af højere temperaturer ved kørsel udover det normale. 

De tre typer sommerdæk vi vil tage udgangspunkt i, er økodæk, touringdæk og sportsdæk. ​

Det økonomiske dæk vil typisk være det dæk der er fabriksmonteret på fabrikaternes modeller der kører på strøm og hybrid.

Når man tager, et dæk som dette og holder op mod andre typer sommerdæk vil man opleve at dækket slides hurtigere. Det er en af de ting man går på kompromis med når man vælger et dæk der giver god brændstoføkonomi. Dog vil man samtidig opleve at dækket har lavt støjniveau, hvilket betyder meget når bilen triller lydløst afsted på strøm.

Typisk for denne type bil er, at det ikke er dem der kører flest kilometer på vejene, og derfor kan et dæk som dette være et godt valg. Da det også er vigtigt at et dæk ikke bliver for gammelt og mørner i gummiet.

Vi vil ved dækskift altid tjekket standen på dækket, typisk fejler dæk intet selv om de er 5 år gamle. Men der kan være dæk der er opbygget med en gummiblanding der har hurtigere tendens til at mørne. Hvis det sker, vil vi anbefale at dækket bliver udskiftet. 

Touringdækket er typisk det dæk vi ser monteret på de fleste biler i Danmark, da det er det dæk der giver mest af det hele.

Det har typisk et forholdsvis lavt støjniveau, godt greb i vådt føre og kan køre mange km. Det afviger selvfølgelig fra producent til producent, da de selv udvikler dækkene og gummiblandingen, og de derfor ikke er ens.

Touringdækket er derfor det dæk vi typisk vil anbefale til den typiske familiebil og pendlerbil. 

I nogle tilfælde på de mere potente bilmodeller, vil man opleve at de skal have et sportsdæk.

Da støj, og km ikke er noget man ligger stor vægt på, men derimod greb, kræfterne skal i asfalten og man skal kunne bremse effektivt.

Det kan være svært på specielt de forhjulstrukne biler med +200HK, eller de meget kraftfulde modeller med +300HK, at få kræfterne i asfalten, derfor vil man til disse modeller typisk vælge et sportsdæk, der vil hjælpe på at få kræfterne i asfalten.

Et sportsdæk vil også være bedre til at håndtere de varmere temperaturer, dækket typisk vil blive udsat for ved denne type kørsel. Eller en evt. Trackday. Denne type dæk er skridtet inden et semi-slick dæk. 

Det er ikke kun af sikkerhedsmæssige årsager, at det er vigtigt at få foretaget dækskifte. Dækmønster og dæktryk er også vigtige faktorer for, at du kan køre sikkert på vejene. Uden det optimale dækmønster og dæktryk vil du opleve, at din bils vejgreb forringes.

Ifølge Rådet for Dæksikkerhed anbefales en mønsterdybde på 3 mm dybde. I Danmark kører mange rundt med et dækmønster, der er mindre end 1,6 mm, så skynd dig ud til bilen og lav en dæktest. Vidste du for eksempel, at 19% af danskerne kører rundt på ulovlige dæk! Det vil sige, at de kører med dæk, der har en mønsterdybde på mindre end 1,6 mm.

FDM anbefaler, at du kontrollerer din bils dæktryk minimum en gang om måneden. Ikke nok med, at slidte dæk kan være farlige, så har det også indflydelse på økonomien. Det kan koste op mod 13% ekstra i dit brændstofforbrug, hvis din bils dæktryk ligger bare 0,5 bar under det anbefalede. 

Din optimale mønsterdybde og dæktryk finder du enten i bilens instruktionsbog eller på dækket selv. Husk, at dækmønstret er vigtigt om vinteren, hvor det er vigtigt, at din bil kan få vejgreb på trods af sne og frost på vejene.

Det er vigtigt, at din mønsterdybde minimum er 1,6 mm, fordi det er mønsterdybden på dine dæk, der skal skære gennem sneen og sikre et godt vejgreb. Selvom det minimum bliver anbefalet, at du får foretaget et dækskifte ved en mønsterdybde på 1,6 mm, så er det allerede en god idé at overveje dækskifte ved 3 mm. Allerede ved 3 mm er vejgrebet nemlig væsentlig forringet i vintermånederne med sne og slud på vejene. Hos Maul biler går vi op i din sikkerhed. Derfor vil vi anbefale dig, at kigge ind forbi vores værksted og få foretaget et dækskifte, hvis du opdager, at mønsterdybden er mindre end anbefalet.

Hvis du ønsker at måle om du trænger til et dækskifte, så har vi her lavet en guide til, hvordan du måler din mønsterdybde bedst muligt.

1. Tag en pind eller en anden fast lille genstand og marker, når den sidder i dækket 

2. Mål den nøjagtige dybde med en lineal

3. Du bør måle 2 til 3 forskellige steder på dækket, for at være sikker på mønsterdybden overholdes 

4. Vær grundig – mål ikke bare et af dine dæk, men alle 4

5. Er mønsterdybden under 3 mm er det allerede en god idé at få et dækskift. 

Hvis du får forskellige mål, så er der god grund til at kontrollere, om dækket slides skævt, fordi der er noget galt. Det kan også være, at du har ramt en af de punkter, som er lavet til at indikere, at dækket er slidt ned og trænger til dækskifte.

Familiebil leasing

Kontrol af hjulleje kun 195 ,-

Familiebil leasing

Bliv klogere på dine vinterdæk

Når gennemsnitstemperaturen faldet til under 7 grader er det tid til vinterdæk. Vinterdækkets gummiblanding er blødere end sommerdækket og mønsteret er grovere. Dækket håndterer derfor den koldere temperatur bedre og de vejrforhold vinteren bringer.

Når vi kigger på vinterdækket, så er der to ting, vi vil anbefale, at være opmærksom på og vælge dækket ud fra.

Skal dækket være rigtig godt i sne og is, eller skal det være rigtig godt omkring frysepunktet i vådt føre. Det sidste er typisk det vi ser herhjemme i nyere tid.  

Vinterdækket slides hurtigere end sommerdækket når temperaturen stiger, og dækkets egenskaber forringes. Husk derfor at få skiftet tilbage til sommerdæk når temperaturen stiger i foråret. 

Bliv klogere på helårsdækket

Et helårsdæk er et kompromis af et mindre godt sommer og vinterdæk. Når det så er sagt, er helårsdækket der bliver lavet i dag, bedre end vinterdækkene der udkom for 15 år siden. Udviklingen af helårsdæk de seneste 10 år, har været stor. Derfor giver et helårsdæk god mening til mindre biler der typisk kører i de store byer, eller til dem der kun bruger bilen til kortere afstande, og ikke bruger bilen i slemt vinterfører.  

Se alle vores andre reparationer

Book tid til din bil her

Udfyld nedenstående formular og vi vil kontakte dig hurtigst muligt angående din henvendelse.

Book tid til din bil her

Udfyld nedenstående formular og vi vil kontakte dig hurtigst muligt angående din henvendelse.

Kontrol af hjulleje 195 kr.

Vi sidder klar til at hjælpe dig

Udfyld felterne nedenfor

Telefonnummer

Nummerplade

Kontakt mig

Få et tilbud

Brian Maul

Mail: bm@maulbiler.dk

Telefon: 87932469

Lad os finde din bil

Brian Maul

Mail: bm@maulbiler.dk

Telefon: 87932469

Har du et spørgsmål?

Udfyld denne formular og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Beregn byttepris

Brian Maul

Udfyld denne formular og vi kontakter dig hurtigst mu1igt

Book en prøvetur

Udfyldt denne formular og vi kontakter dig hurtigst mu1igt

Vi ringer dig op inden for 1-2 dage.
Vi glæder os til at snakke med dig!

Hvis du mangler hjælp til andet  er du altid velkommen til at kontakte os på